23 mei 1998

'BOOMSTAMKANO BLIJFT MAAR IN DE VAART'

door Cor Rodenburg

s u p p l e m e n t

Dit artikel verscheen in Het Nieuwsblad v/h Noorden (23 mei '98) en is het zevende stuk in een discussie-serie over de Boot van Pesse

vorige|volgende

printversie
De boomstamkano Pesse blijft maar druk in de vaart. Dacht ik twee weken geleden met verdere publikatie te kunnen wachten tot de tewaterlating van de replica van de oeroude kano van Pesse, komt er toch nog een reactie van drs. Marcel Niekus uit Groningen. Hij is mede-auteur van het artikel over de kano, in de NDVA-1997, en wil zijn wetenschap op correcte wijze weergegeven zien.
Hij stoort zich aan de opvatting van Jan Evert Musch (Anlo) dat de boot in de Bronstijd is bewerkt, in plaats van 8000 v. C. Drs. Niekus: 'De boomstam komt uit een laag veen van dezelfde ouderdom als het hout. Dat is via de C-14-onderzoekmethode aangetoond. Wanneer de boomstam door mensen uit de Bronstijd zou zijn verzameld, bewerkt en gebruikt, dan had deze in een veenlaag uit de Bronstijd moeten liggen. Dat is niet het geval'.

Hij gaat verder: 'Uit experimenten is gebleken dat het gewenst is om bij de vervaardiging van een boomstamkano een verse boomstam te nemen. De schors van zo'n stam is relatief eenvoudig te verwijderen, zelfs zonder vuurstenen bijl. Over het breedbladige voorwerp waar Musch van spreekt kan ik kort zijn: er zijn geen kap- of haksporen zichtbaar op de boomstam. Onmiskenbare vraatsporen ontbreken eveneens'.

Het klinkt allemaal aanvaardbaar. Het is ook niet zo dat we de kennis en integriteit van Niekus in twijfel trekken. Daartoe bestaat geen aanleiding. We hebben wel beiden twijfel over de 'zeewaardigheid' van de aandachttrekker in het Drents Museum. Hij heeft echter positieve verwachtingen over het experiment met een replica, ik niet. Mijn negatieve instelling is dezer dagen versterkt door de vondst van een boomkano bij Hardingsveld, drieduizend jaar jonger dan die van Pesse, maar wel met de zekerheid dat dát schuitje echt gevaren heeft.

De boot van Pesse was van dennenhout, die in de Betuwe schijnt uit een populier te zijn gemaakt. De Pesser replica wordt uit een verse den geschapen. Vers, vezelig hout. Ik vrees dat het ding water opzuigt in plaats van afstoot. Het experiment wordt steeds interessanter.
 

 

 



Wilt u een printversie van dit artikel down-loaden? Klik dan met de rechter muisknop op 'printversie' en selecteer vervolgens 'doel opslaan als'. Om een pdf-bestand te openen moet acrobat reader 4.0 of hoger op uw computer geïnstalleerd zijn.

r t i k e l